Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0167-540944
  • goudzwaard@adviseuropmaat.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

03-01-2019

Autoverzekering voor zoon of dochter afsluiten met jouw schadevrije jaren?

Jonge bestuurders betalen een naar verhouding hoge premie voor de autoverzekering. Is het mogelijk om jouw opgebouwde schadevrije jaren weg te geven aan de kinderen?

Schadevrije jaren bouw je op door geen schades te claimen op een autoverzekering die op jouw naam staat. Beginnende bestuurders kunnen daardoor vaak nog niet bewijzen recht te hebben op korting wegens schadevrij rijden. Kun je dit probleem ondervangen met jouw schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden

Opgebouwde schadevrije jaren zijn niet overdraagbaar op een ander. Dus de kinderen kunnen niet meeliften op de door het rijgedrag van de ouders opgebouwde korting in de autoverzekering. De kinderen mogen wel in de auto rijden die op naam van de ouders verzekerd is. Maar ze bouwen daarmee geen recht op korting op. De autoverzekering staat immers niet op hun naam?
Ook een tussenoplossing, jouw kind als 'regelmatige bestuurder' aan laten tekenen, zal niet voldoen. Want enerzijds rekenen de meeste autoverzekeraars een extra eigen risico bij jonge bestuurders, anderzijds berekenen ze bij jonge bestuurders een veel hogere premie. 

Sommige verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening als een schade veroorzaakt is door een jonge bestuurder. De auto uitlenen aan jonge bestuurders geeft dus ook voor de eigenaar een verhoogd risico.

 

Wanneer is er sprake van een regelmatige bestuurder?

Verzekeraars vragen bij het verzekeren van een auto naar de regelmatige bestuurder. Dit is diegene die het meeste in de auto rijdt. De premie wordt gebaseerd op die regelmatige bestuurder. Dat is meestal de eigenaar, maar dat hoeft niet. Het niet eerlijk opgeven van de regelmatige bestuurder kan gevolgen hebben voor de dekking in de autoverzekering. Waag je daar dus niet aan.

Een autoverzekering voor jonge bestuurders is gewoon duur

Er zitten grote premieverschillen tussen verzekeraars. Daarom vergelijken wij meerdere verzekeraars voordat we de autoverzekering bij een verzekeraar onderbrengen. Maar jonge bestuurders betalen een naar verhouding hoge premie, vooral jongeren tot 24 jaar oud. Je kunt dus niet goedkoop verzekeren. Toch is het niet aan te raden om op naam van de ouders de auto van zoon of dochter te verzekeren om een hoge premie te voorkomen. De regelmatige bestuurder moet eerlijk opgegeven worden voor de autoverzekering.

Jonge bestuurders moeten eigen schadevrije jaren opbouwen

Jonge bestuurders betalen fors voor de autoverzekering, maar door de dure jaren moeten ze toch heen komen. Door op jonge leeftijd gelijk al op eigen naam te verzekeren bouwen ze schadevrije jaren op. Zodra ze ouder zijn kopen ze waarschijnlijk auto’s die nieuwer en duurder zijn. Deze auto’s moeten waarschijnlijk uitgebreider verzekerd worden. Ze kunnen dus beter met een goedkope auto met een WA autoverzekering schadevrije jaren opbouwen. Dat verdient zich later weer terug met auto’s die mogelijk zelfs WA + volledig casco verzekerd moeten worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens