Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0167-540944
  • goudzwaard@adviseuropmaat.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

02-01-2019

Sparen voor de kinderen?

Dat veel ouders sparen voor de toekomst van hun kinderen zal geen nieuws zijn. Want op die manier wordt voor veel kinderen het studeren nog steeds mogelijk gemaakt. Maar wanneer begin je daarmee? 

Kunnen studeren is niet meer zo vanzelfsprekend. De studiefinanciering heeft namelijk deels plaatsgemaakt voor een studieschuld. En het liefst wil je jouw kinderen later niet met een studieschuld laten starten. Dus bouw je een kapitaal op voor de financiering van de studiekosten. Alleen komt daar tegenwoordig ook nog een tweede spaardoel bij, namelijk de kinderen helpen bij het kopen van een eerste woning.

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig

De volgende generatie huizenkopers heeft veel spaargeld nodig. Ten eerste moeten ze de studie zelf bekostigen. Waarvan de kosten hoog kunnen oplopen, zeker als ze hiervoor ook nog eens op kamers moeten. En zonder hulp van de ouders zal dat hoe dan ook een 'studielening' gaan betekenen. De aflossing van die studielening zal het kopen van een huis lastig of zelfs onmogelijk maken.

Ten tweede hebben ze ook nog eens een startkapitaal nodig voor het kopen van die eerste woning. Want op dit moment kun je een hypotheek krijgen tot 100 procent van de koopsom. De bijkomende kosten moeten met eigen spaargeld betaald worden.
Het is overigens niet uitgesloten dat je in de toekomst nog meer eigen geld nodig hebt bij het kopen van een huis.

Hoeveel spaargeld heeft de volgende generatie nodig?

Studenten lenen nu gemiddeld 13.500 euro. Waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op, want de effecten van het afschaffen van de basisbeurs zijn nog niet verwerkt in deze cijfers.
En wie dan later ook nog eens een eigen huis wil kopen, van 250.000 euro, loopt dan ook nog eens aan tegen de bijkomende kosten van minimaal 10.000 euro. Zeker als er ook nog een aankoopmakelaar en een bouwkundige zijn ingeschakeld.

En dat maakt per kind een spaarbedrag nodig dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Bij een stijging van het gemiddelde leenbedrag en de huizenprijzen, kan het benodigde bedrag nog verder oplopen.

De zeer lage spaarrentes werken niet mee

Een spaarvermogen opbouwen wordt moeilijker door de zeer lage spaarrente van dit moment. Het sparen levert namelijk vrijwel niets meer op, dus kun je niet meer profiteren van een rendement. Toch is dat nog geen reden om geen kapitaal op te bouwen. Er zijn alternatieven voor het sparen met een kans op een veel hoger rendement. Maar je raadt het al, daar kleven wel meer risico’s aan. Kiezen voor beleggen kan een goede oplossing zijn. Laat je dus goed adviseren over de risico’s ervan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens