Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0167-540944
  • goudzwaard@adviseuropmaat.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

08-11-2018

Wanneer is een verzekering eigenlijk opzegbaar?

Vroeger moest een verzekering twee maanden voor de vervaldatum opgezegd worden, anders werd de polis weer voor één jaar verlengd. Tegenwoordig is het anders geregeld.

In het verleden golden er strikte regels bij het opzeggen van een verzekering. Je moest twee maanden voor de contractvervaldatum de verzekering opzeggen. Anders moest je weer een jaar wachten om de verzekering op te kunnen zeggen. Gelukkig is het tegenwoordig beter geregeld. Voor verschillende verzekeringsvormen gelden verschillende regels voor het beëindigen van de verzekering. Wij zullen eerst de regels uitleggen voor het opzeggen van een schadeverzekering.

Verzekering dagelijks opzegbaar

Bij het afsluiten van een schadeverzekering wordt er in de meeste gevallen een overeenkomst gesloten voor een periode van één jaar. Gedurende deze periode is de verzekering niet te beëindigen, op een enkele uitzondering na. Een opstalverzekering en een autoverzekering kun je bijvoorbeeld beëindigen bij verkoop. 

Na deze contractperiode zijn de verzekeringen dagelijks opzegbaar. Maar het is verzekeraars toegestaan om een opzegtermijn van één maand te hanteren. Opzeggen op 26 november betekent bijvoorbeeld beëindiging van de verzekering per 26 december.

Zodra de eerste contractperiode erop zit, zijn de verzekeringen dus dagelijks opzegbaar. Uiteraard moet dit wel schriftelijk gebeuren. 

Zorgverzekering opzeggen

Voor de zorgverzekering loopt de contractperiode van 1 januari tot 1 januari van het volgende jaar. De zorgverzekering kun je dus steeds per 1 januari beëindigen. De nieuwe verzekering zal daarom ook weer ingaan per 1 januari.
Gedurende het kalanderjaar kan de zorgverzekering daarom niet beëindigd worden. Verdiep je vooraf wel goed in de verschillen in de aanvullende zorgverzekeringen. Let ook goed op de acceptatieprocessen die verzekeraars kunnen hanteren voor aanvullende verzekeringen. Want opzeggen voordat je een nieuwe verzekering hebt kan wel gevaarlijk zijn.

Levensverzekering opzeggen

Een levensverzekering is een zogenaamde eenzijdige overeenkomst. Dat wil zeggen dat je de verzekering op ieder willekeurig moment (eenzijdig) weer kunt beëindigen. De verzekeraar biedt dekking zolang je de premie blijft betalen. Indien er een waarde wordt opgebouwd in de levensverzekering, heb je de mogelijkheid om de verzekering af te kopen. Niet voor alle verzekeringsvormen zal dit verstandig zijn. Bij het afkopen van bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering kunnen er zware fiscale sancties volgen.

Levensverzekeringen die gekoppeld zijn aan je hypotheek kun je ook niet zomaar beëindigen. Deze polissen zijn vaak verpand aan de geldverstrekker. Hierdoor kan de verzekeraar deze polissen niet beëindigen zonder toestemming van de bank waar de polis aan verpand is.

Lastig?

Geef ons even de gegevens door, of kom met de papieren even langs, en wij helpen je snel aan duidelijkheid.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens